Skip to main content

Ölkultur-/historia

Under den här fliken vill vi samla olika artiklar kopplade till ölets historia och dess betydelse för samhället. Ölet har påverkat vår utveckling på gott och ont både över tid och över stora geografiska områden. Ölet hade t ex en betydelse i den förindustriella tiden, en kopplad till själva industrialiseringen och nu ytterligare en i det postindustriella informationssamhälle vi lever i idag.

Ölet har också i delar av världen en stor betydelse för samhällsdialogen. Ta brittiska öarna t ex där vi har en lång historia av att summera dagen på puben innan man går hem, något som allt mer spridit sig till de svenska storstäderna. Men vi ser också en historia där många av dessa miljöer var och delvis är utestängda för kvinnor. I alla fall har det inte varit lika okej för en kvinna att slinka in på en pint efter jobbet. Frågeställningar som om det fortfarande är så eller om vi ser någon förbättring ska också rymmas här.

Slutligen är ölkultur också historia. Det kan var historia om ölets utveckling, framväxten av olika regionala ölsorter men också historier om olika bryggerier genom historien. Vi hoppas här både kunna skapa debatt och dialog kring olika delar av ölets historia.

  • Johan Flyckt

En bira, lite vinyl och jag landar…

Att ta en öl och lägga på en platta. Det blir inte mycket gubbigare än så, men, -So be it, jag fyller ju femtio nästa år. Jag tror att all form av kulturell stimulans är viktig och jag tillhör dem som tycker att du borde kunna gå på teater, besöka ett galleri eller en konsert med samma friskvårdspengar som du får för fysisk aktivitet. Jag tror nämligen att vinsterna för samhället är lika stora. Ny forskning pekar bland annat på att kulturella aktiviteter i medelåldern minskar risken för demens i ålderdomen....

Fortsätt läsa

  • Johan Flyckt

Öl och mat ska vara roligt

Ölet har en lång tradition kopplad till det svenska matbordet men de senaste femtio åren har det ofta fått stå tillbaka för vinet. För mig har det aldrig funnits någon anledning att välja det ena istället för det andra. Två glas är roligare än ett eller vad säger man. Istället borde vi titta lite närmre på vad som skiljer dem åt och bestämma när vi tycker att det passar med en öl framför ett glas vin. Framförallt hoppas jag att du som läser detta tar mina ord för vad de är och testar själv. Jag är inget...

Fortsätt läsa

  • Johan Flyckt

Ölet och Medeltiden

Även om det vore överdrivet att säga att Ölet på medeltiden var status i alla samhällsklasser så var det något som dracks regelbundet i breda samhällslager. Många hävdar att vi här i Norden i drack någonstans mellan 3-5 liter öl per dag av en brygd på ca 2-3 volymprocent alkohol. I England, Nederländerna och Belgien, Nordtyskland, Polen, Norden och Östeuropa drack man öl dagligen över klassgränserna.  Detta trots att det i de övre samhällsskikten ansågs ge både taskig andedräkt och dåliga tänder samt...

Fortsätt läsa

  • Johan Flyckt

Cascadehumlen en del av den moderna ölhistorien

Många socialister har genom historien hävdat att politik är att våga och/eller att vilja. Det är inget vi ska eller vill ta ställning till här. Dock kan vi konstatera att Cascadehumlen och faktiskt framväxten av hela den Nordamerikanska mikrobryggeriexplosionen är kopplad till ett beslut från USA:s jordbruksdepartement. Det ingick nämligen i ett av deras växtförädlingsprogram att framställa just Cascadehumle. Cascadehumlen räknas tillsammans med Columbus och Cenntenial C-Humle typen. Helt enkelt en medelbesk...

Fortsätt läsa

  • Johan Flyckt

Varför brygga öl?... och hur utvecklar det ölkulturen

Tanken är att här utveckla lite tankar kring varför vi brygger öl. Vi kan naturligtvis inte svara på varför någon annan brygger öl, men kanske kan vi göra lite kopplingar som väcker tankar och lust till dialog. Om så sker är i alla fall vi nöjda. För att ändå göra artikeln lite mer intressant har vi valt att få lite hjälp från Espen Hansen som med sin Youtube kanal ÖLTID är en av våra stora inspiratörer.

Fortsätt läsa

  • Johan Flyckt

Åbro ett familjeföretag med känsla för Lager

Åbro är ett av våra stora bryggerier med personlighet. Inte minst nu då de bygger om sina trevliga pubar på bryggeriet i Vimmerby så att de ska länkas ihop med ett mikrobryggeri i bryggeriet. Tanken är att besökaren ska få en direkt kontakt med processen och alla dess dofter. Ett mycket kul initiativ tycker vi och därför vill vi hylla Åbro med lite historia kring bryggeriet här.

Fortsätt läsa