Åbro ett familjeföretag med känsla för Lager
Åbro är ett av våra stora bryggerier med personlighet. Inte minst nu då de bygger om sina trevliga pubar på bryggeriet i Vimmerby så att de ska länkas ihop med ett mikrobryggeri i bryggeriet. Tanken är att besökaren ska få en direkt kontakt med processen och alla dess dofter. Ett mycket kul initiativ tycker vi och därför vill vi hylla Åbro med lite historia kring bryggeriet här.
Essets lägenhetsbryggeri spenderar ganska mycket tid i Småland. Därför följer vi Åbro som trots sin volym försöker behålla glädjen i hantverket. Man visar med sin ekologiska lager att man kan göra lager med försiktiga toner av IPA. Tricket anar vi ligger i användningen av den IPA kopplade Cascadehumlen. ÅBRO såg också tidigt värdet av att ta ett internationellt ansvar för att samtidigt utveckla den egna verksamheten. Därför supportar men sedan 2012 Cape Brewing company i Sydafrika.
Åbro har sina rötter i Löjtnant Luthanders bildande av ett Bayerskt bryggeri i Vimmerby år1856. Bryggeriet lades på andra sidan ån sätt från staden och därför är en bro kopplad till bryggeriet. Därav namnet Å-BRO. De första femtio åren av bryggeriets historia är starkt länkade till den ekonomiska oron i Sverige. Det är inte så konstigt att utvecklingstakten det första halvseklet var begränsad då missväxt härjade Sverige och en stor del av Smålands befolkning emigrerade.
År 1893 tar familjen Dunge över bryggeriet via den nuvarande ägaren Henrik Dunges farfars far. Men även dessa år och enda fram till 1920 talet ligger bryggandet på en mycket småskalig nivå. Man bryggde helt enkelt bara så lite som krävdes för att få behålla bryggerilicensen och istället fokuserade man på att leverera råvaror till det större Oskarshamns bryggeri. Men så runt 1922 ökar verksamheten vilket på många sätt kan kopplas till goda tider under några år efter första världskriget. Vid 1924 är man uppe i femton anställda. Året efter bryter man en viktigt gräns då ÅBRO för första gången leverera en bryggning per dag från Vimmerby.
Under 1950 talet tar Per Dunge över ägarskapet och det blir början på en småländsk ölexpansion. ÅBRO går nu från femton till etthundrasjuttiofem anställda. Expansionen får år 1965 en ytterligare rush när mellanölet lanseras på den svenska marknaden. Bryggeriet ligger här väl framme och alla vi som växte upp på 1990 talet minns ÅBROs ”Anno 65” som var en retro-öl som hyllade den tiden. Ett ytterligare bevis för att 1960 talet var goda tider är att ÅBRO 1967 tar emot ett prestigefyllt belgiskt pris för bästa öl i Bryssel.
Dagens ägare Henrik Dunge tog över 1988. Det är tydligt att han tidigt identifierar ett växande intresse för öl i Sverige. Därför lanserar han 1990 ölen Albert Weissgickl som är döpt efter bryggmästaren i Vimmerby. Att Henrik Dunge har lite feeling, får väl vi som AIK are säga, blir också tydligt när han knyter ett långtgående samarbete med AIK Fotboll. Vi som var med på 1980 talet vet att det var årtiondet då ”förpackningen” blev allt viktigare.
Det finns flera saker som vi på Kvesset tycker gör ÅBRO intressant trots att de är ganska långt ifrån det vi annars hyllar i form av mikrobryggerier och småskaligt hantverk. En sak är att de vågar hylla Lagern som form då IPOR, APOR och Suröl är trendigt. Vi gillar alla de ölsorterna men vi tror att precis som att Blended är en viktig del av Whiskyhistorien så är Lagern en viktig del av ölets historia och smakpalett. Dessutom är ett besök på ÅBRO i Vimmerby alltid trevligt. Och här finns bevis för att det finns ett äkta intresse för hantverket. Vi lovar därför att ett besök i Vimmerby är värt resan.