Öl och mat ska vara roligt
Ölet har en lång tradition kopplad till det svenska matbordet men de senaste femtio åren har det ofta fått stå tillbaka för vinet. För mig har det aldrig funnits någon anledning att välja det ena istället för det andra. Två glas är roligare än ett eller vad säger man. Istället borde vi titta lite närmre på vad som skiljer dem åt och bestämma när vi tycker att det passar med en öl framför ett glas vin. Framförallt hoppas jag att du som läser detta tar mina ord för vad de är och testar själv. Jag är inget proffs utan har bara en lång erfarenhet av att gilla mat och öl samt en bestämd uppfattning om vilka smaker jag gillar.
Vad skiljer ölet från vinet i en matkombination
När vi väljer om vi vill ha ett glas vin eller en öl till maten finns det några saker som vi bör känna till.
- Ölet är oftast alkoholsvagare än vinet vilket i sig gör det bättre anpassat till kryddstark smak. Du kan dessutom släcka törsten utan att få svindel.
- Ölet är mer aromatiskt än vin samtidigt som det är mindre komplext i sin smakpalett än vinet. Det beror på att ölet endast har beska, alkohol och en liten sötma i registret medan vinet räknar in syra, tanniner, alkohol, sötma och en aning beska.
- Ölet är nära kopplat till det traditionella svenska köket med smaker av salt, sötma, ättika och ibland även pepparrot och senap.
Med denna baskunskap är det kanske lättare att fundera på när det är en öl vi vill ha till maten. Jag vill också tillägga att för min del är öl också mera vardag. Jag tar gärna en lättöl eller en folköl till maten medan vin kräver lite mer än så. Ett enkelt sätt att para ihop öl och mat som många använder är att du med fördel använder en frisk öl till salt mat, en smakrik öl till kraftig mat, en öl med kraftig beska till fet mat och att sötman i ölen bör harmoniera med sötman i maten.
Något att tänka på är att det inte finns någon anledning att inte servera öl på ett lika trevligt sätt som vin. Till vardags tar du gärna ett rejält ölglas som du gillar men till fest tycker jag att du ska ta fram ett lite finare öl- eller vinglas med kupad form för maximal smakupplevelse. Det handlar helt enkelt om att ”-What you see is what you get, as simple as that”.
Matstilar och lämpliga öl att dricka till
Erkänt goda matöl ligger ofta i det övre vänstra hörnet på den så kallade ölkartan. Det betyder i klarspråk en smakrik bernstensfärgad öl med tydlig beska. Det är därför inte så konstigt att tjeckisk öl ofta ligger bra till som matöl. Den tjeckiska ölen möter både kött och fisk. Men den möter även sälta och krämighet på ett bra sätt vilket bl a öppnar för vegetariska alternativ. Dessutom har en öl i denna genre en bra inverkan på friterad mat. En annan spännande och i mitt tycke underskattad öl i det övre högra hörnet på ölkartan är portern. Portern har sin själ i sin sötma och brödighet. Den gör sig bra både till mustiga grytor och till den chokladbaserade efterrätten vilket visar på ett brett spektrum. Då den tjeckiska ölen med sin beska ofta kräver ganska fet mat för att inte ta överhanden ska du också ha koll på Belgisk wit och den tyska Hefe Weissbieren. Den passar betydligt bättre i min smak till de lite mer lätta maträtterna.
Personligen gillar jag god kvalitetsöl men jag gillar även att play it simpel. Öl ska inte vara snobbism så jag fnyser lite när jag hör alla öl-hipsters snack om fulöl. Med det sagt menar jag att du inte ska vara rädd att bjuda in nya och gamla vänner på en kokt varmkorv, en hamburgare eller några pizzaslizar. Och då ska du också våga hålla dig till en ljus frisk öl om du tror att det går hem hos gästerna. Det finns ingen anledning att kasta pärlor till svinen om det inte uppskattas.
När det gäller olika matstilar är det vanligt att dela upp dem i fem olika kategorier. Milda maträtter, Heta maträtter, Balanserade maträtter, Smakrika maträtter och Kryddiga & Smakrika maträtter. Nedan tänkte jag gå igenom några grundläggande regler för vilken/vilka öltyper som passar till var och en av dessa matstilar. Du kan själv sedan också lätt hitta info i både böcker och på webben kring detta tema.
- Milda Maträtter: Här söker du lämpligen efter en ljus och frisk öl som inte tar över smakmässigt. Istället vill du ha en fräschhet som lyfter de befintliga smakerna. Tillhör du dem som inte tycker om alltför lättdrucken lager från varma länder utan ändå vill ha lite smak är en lagom smaksammansatt tysk Hefe-Weissbier ett bra alternativ.
- Heta Maträtter: När det gäller den heta maten bör du också möta upp med en ljus frisk öl. Men här är det än mer rekommenderbart att möta upp de heta smakerna med en Weissbier eller varför inte en belgisk Wit. Det finns aromer och söta toner i veteölen som rundar av den heta maten på ett trevligt sätt. Här vill jag dock utfärda en liten varning. Består hettan av t ex senap eller Wassabi/Pepparrot föreslår jag en mer klassisk lager från t ex Nääs bryggeri i Östergötland. Men viktigast av allt är att du är medveten om att stark mat ofta förstärker beskan i en öl. Så du tjänar på att inte ta in en öl med för stor beska.
- Balanserade maträtter: Lagar du mat på en bastant fond eller med krämig ost talar vi om mer balanserade maträtter. Det är mycket smak och det är fylligt. Här finns en lite fler valmöjligheter kring vad du ska dricka till. Här kan du med fördel välja en Red beer som Kilkenny då de lite rostade tonerna möter upp fylligheten och kompletterar måltiden. Gillar du en kall lager eller en tjeckisk pilsner så fungerar det med. Den modige kan även gå all inn och ge sig på en tung Chocolate stout. Men väntar du gäster föreslår jag att du testar ut en stout som passar först då du måste träffa rätt.
- Smakrika rätter: De rätter vi tänker på här är rätter som ofta bygger på högkvalitativa och smakrika råvaror. Det kan vara fokus på skaldjur, svamp, fisk, fågel, lamm eller fläsk. Inte sällan kan det även handla om rimmade/rökta råvaror eller en mustig soppa. Även här finns det stort utrymme att hitta sin egen stil som bygger på vad du gillar för öl. Gillar du en ljus smakrik öl och din rätt är lite fetare så varför inte ta en tjekisk pilsner. Gillar du lite mer rostade toner så tar du en tysk Dunkel eller varför inte en belgisk Leffe Brune. Även här kan den modige gå All inn och ge sig på en mörk smakrik porter. Även här är mitt råd att testa först innan du bjuder in gäster.
- Kryddig och smakrik mat: Sist men inte minst kommer vi till mat som både har hetta och mustighet. Här är tricket att välja öl efter måltidens balans mellan hettan och mustigheten. Ju hetare måltiden är ju ljusare och friskare öl väljer du och ju mer fokus på fonder och det smakrika desto mer kan du fokusera på rostade och mörka toner.
När det gäller vegetarisk mat så passar den naturligtvis lika bra till öl som någon annan mat. Till stora delar gäller smakpaletten ovan. Är det en het vegetarisk gryta väljer du en öl därefter och är det mustig ostkrämig vegetarisk rätt så gäller det att välja en öl efter det och så vidare. Generellt tycker dock jag att vegetarisk mat sällan blir lika tung som kötträtter. Så får jag välja så tar jag ofta en kvalitetslager när jag äter vegetariskt. Det kan vara en Rådanäs eller en lite billigare Åbro ekologisk. Känns det tråkigt kan jag även rekommendera bra veteöl som alltid går hem.
För att avsluta den här delen kring matstilar och lämpliga öl att dricka till vill jag slå ett litet slag för en personlig favorit. Jag pratar om Guieness. En öl som passar både till skaldjur som musslor och ostron samtidigt som den passar utmärkt till grillat kött och kryddstarka ostar. Guiness och liknande traditionella stouts har både tyngd i sina rostade toner och en krispighet som ger fräschhet. Personligen dricker jag dessutom gärna en alldeles för kall Guiness en varm sommardag.
Vi på Kvesset testade en egen öl till två maträtterPå Kvesset har vi alltid sett öl och ölbryggning som något vi både kopplar till social samvaro och mat. Därför var det extra roligt när vi testade vår senaste öl Dialogical till två olika smakrika rätter. Dialogical är en öl vi bryggde till minne av Jan Hanspers, en god vän som lämnat oss (se youtubeklipp). Att beskriva ölen gör vi lättast genom att beskriva ”Varmajanneh”. En dialogens mästare som älskade bra öl och god mat. Därför var målet med vår Dialogical så klart att den skulle vara en god sällskapsöl som ändå gick att kombinera till god bastant mat. Det var egentligen bara en referenspunkt som var given i receptet och det var att ölen skulle innehålla cascadehumle, men långt mer nedtonad än vad den är i en traditionell Indian Pale Ale. Janne gillade nämligen olika varianter av American Pale Ale med lite försiktig blommighet men han gillade också Åbros ekologiska Lager som experimenterar med Cascadehumlen. Receptet för Dialogical baseras för övrigt på Pale Ale Malt, Münich Malt, Rökt vetemalt tillsammans med Cascade och Citra i humleväg. Jästen är en vanlig US-05.
Vi gjorde en Shawerma som har sina rötter i Pizzeria Pyramiden, en nu nedlagd pizzeria i vår hembygd Edsberg. Ägaren Hassan var från Egypten och när han lanserade sin variant på Shawerma i det svenska 1980 talet var det minst sagt exotiskt. Rätten bestod i strimlad fläskkarré i en speciell kryddblandning med Nordafrikanska rötter. Köttet blandades med en tomat- och gurksallad i vitlöks/tomat sås. Allt i ett mycket speciellt luftigt och krispigt bröd någonstans mitt emellan pizzabröd och kebabbröd. När vi långt senare fick receptet (ett recept vi lovat att inte sprida) på kryddblandningen förstod vi det geniala i det. Hassan hade nämligen blandat det som för den tiden var totalt främmande kryddor för oss med det absolut svenskaste smaker som fanns på kryddhyllorna under 1980 talet. Den som kan sitt 1980 tal vet att jag pratar om kryddor som aromat och vitlökspulver m.m.
Vi testade också att servera ölen till grillad Lammkorv och friterad sötpotatis med en riktigt kryddstark tomatsås till. En tomatsås med vitlök och mycket hetta men också med avrundande sötma och lite örter.
Det roliga var att vår öl på ett tillfredsställande sätt lyckades möta både den mer smakrika Shawerman och den mer heta tomatsåsen vi serverade till Lammkorven. Jag tror att vi helt enkelt lyckades med en balans av den nedtonade Cascadehumlens beska i mötet med vetemaltens restsötma. Resultatet blev att vi i alla fall lite partiskt säger att vår öl lyckades möta upp både den smakrika Shawerman och den mer heta Lammkorven. Dock ska sägas att jag tror att den friterade sötpotatisen och den ganska feta lammkorven var det som räddade tillställningen så att inte hettan i tomatsåsen krockade med beskan i ölen.
Testa och ha kul…
Så vårt slutliga råd till er är att gå hem och testa. Jag tror inte att vi skulle få några stjärnor i Guide Michelin för vår öl- och matkombo men jag svär på att det blev riktigt bra. Och framför allt så var det precis så roligt som öl och mat ska vara.