Skip to main content

Ölkultur-/historia

  • Johan Flyckt

Cascadehumlen en del av den moderna ölhistorien

Många socialister har genom historien hävdat att politik är att våga och/eller att vilja. Det är inget vi ska eller vill ta ställning till här. Dock kan vi konstatera att Cascadehumlen och faktiskt framväxten av hela den Nordamerikanska mikrobryggeriexplosionen är kopplad till ett beslut från USA:s jordbruksdepartement. Det ingick nämligen i ett av deras växtförädlingsprogram att framställa just Cascadehumle. Cascadehumlen räknas tillsammans med Columbus och Cenntenial C-Humle typen. Helt enkelt en medelbesk aromatisk humle.

Humle som art

 Då vår målsättning är att vara tillgängliga även för de som inte hunnit nörda in sig helt i hembryggningens och humlens värd tänkte vi här slå in några öppna dörrar och definiera humlen som växtart. Humlen kan enligt vetenskapen tillskrivas både konserverande effekter och lugnande effekter. Så tillvida är det kanske mer än bara alkoholen som gör att många av oss gärna kopplar av med en lagom tempererad öl.

 Humlen definieras som en fröväxt med underdivisionering inom grönfröväxterna och ordnas in under Rosordningen. Humlen är en del av arten hampväxter och är på så vis även besläktat med Cannabis sativa. Växten har sina rötter i Kina men växer naturligt i Asien, Europa, Nordamerika och Nordafrika. De främsta odlarna av humle idag är Tyskland, USA, Etiopien och Kina.

Cascadehumlens geografiska hemvist

Cascadehumlen har sitt namn utifrån Kaskadbergen som är en av bergskedjorna på den Nordamerikanska västkusten. Bergskedjan har sin lejonpart i USA men sträcker sig även en bit in i Kannada. Kalifornien, Oregon och Washington förknippas med bergskedjan på den amerikanska sidan medan på den Kanadensiska sidan så är det Brittish Columbia. De delstater som förknippas med humle och öltillverkning är dock i första hand Oregon och Washington.

Vad är då Cascadehumle

 F080C262 957D 4433 8DC3 68F95EEE3A9FCascade är idag kanske en av de mest populära humlesorterna i USA och en viktig del av den Nordamerikanska Aletillverkningen. Den är starkt aromatiskt med en minst sagt frisk arom och därför väl anpassad till användning inom både mer och mindre offensiva alesorter. På ölprovning är några vanliga epitet som tillägnas Cascadehumlen t ex kryddig, inslag av tallbarr, grape  och med en uttalad blommighet. Cascade brukar ha en alfasyra som lägger sig på ca 5-6 % vilket i bryggarkretsar nog får betecknas som en humle med medelbeska. Traditionellt sett brukar Cascade stoppas i facket C-Humle typerna. Detta tillsammans med de ganska likvärdiga aromhumlesorterna Centennial och Columbus. Dessa tre humlesorter har en alfasyra och andra kvaliteter som gör att du nästan alltid kan byta ut dem med varandra.

Varför anses Cascadehumlen då som viktig…

 Cascade är en bland många bra aromatiska humlesorter som har en ganska bred användningspotential. Så för att svara på frågan varför just denna humlesort är lite extra omtalad måste vi se till något annat och då främst se på den moderna bryggerihistorien.

Som en direkt konsekvens av det Nordamerikanska jordbruksverkets satsning på utveckling av bl a Cascadehumle runt 1972 följde en reaktionskedja kopplad till timing. 1970 talet var nämligen årtiondet när många amerikaner och invandrade amerikaner från Europa fick nog av en taskig ölkultur i USA. En dålig smaklös monokultur av Lager under stora varumärken som Miller och Budweiser skapade ett sug efter något nytt med rötterna i historien. På så sätt kom Cascadehumlen med sin geografiska hemvist att sammanlänkas med explosionen av mikrobryggerier i USA. En explosion som hade sina rötter i 1970 talet och med en stark koppling till den Nordamerikanska västkusten. Cascadehumlen blev en ny humlesort som informellt fick uppdraget att ta den Nordamerikanska ölbryggningen tillbaka till nationens europeiska rötter.

Det visade sig också snabbt att även en växande skara av mikrobryggerier i Europa och övriga värden såg potentialen vilket snabbt ledde till ytterligare spridning. En spännande aktör bland de stora kommersiella bryggerierna hemma i Sverige som sett värdet av Cascadehumlen är ÅBRO. En av mina absoluta favoriter bland den svenska lagerölen är just ÅBRO:s ekologiska lager med inslag av Cascade. Helt klart är att Cascadehumlen har blivit en viktig del av den moderna ölhistorien.